top of page

Wat te doen bij een depressie?

Deze blog duikt in de natuurlijke hulpmiddelen en methoden die gebruikt kunnen worden om uit de negatieve spiraal tekomen die wij een depressie noemen.

Het is helaas een teveel gestelde vraag. Zoveel mensen zijn namelijk deze tijd depressief in allerlei soorten en maten. In een depressie zitten is kut. Je bent op en de negatieve gedachten en gevoelens overstromen je systeem waardoor je een normale manier leven wordt ontnomen. In onze westerse wereld is het eerste wat we dan doen naar een huisarts en wordt je doorverwezen naar een geestelijke gezondheid zorgverlener waar je mee in gesprek gaat over wat er in je omgaat. Maar niemand helpt je met de oorzaak en daarom lees ik op veel platforms dat de medicijnen niet werken en ook de GGZ zorg niet de steun kan bieden die mensen nodig hebben.

De reden dat deze methoden voor veel mensen niet werken is omdat er een hele belangrijke missing link is in de huidige behandelingen van mensen met depressie. Echte genezing brengt ons voorbij het fysieke lichaam en innerlijke wereld in de wereld van de energetische aard van ons bestaan als mens. Het heeft te maken met de manier waarop wij onze brein zelf programmeren en heeft alles te maken met hoe goed wij onze energie kunnen controleren + creëeren.


Wat te doen bij een depressie?


1. Wat er in het brein gebeurt bij een depressie

Om een depressie te begrijpen is het belangrijk om eerste te kijken naar het brein en wat hier allemaal in gebeurt bij een depressie.

 • Hippocampus: Deel van brein wat stress hormonen maakt is overactief en bij langdurige stress krimpt de hippocampus waardoor balans van breinfcuntie verslechterd.

 • Amygdala: Het emotie centrum van je brein is overactief en wordt door de focus hierop groter. Mensen met een overactieve amygdala die onthouden vaak ook negatieve dingen beter dan positieve dingen. Hierdoor blijf je dus hangen in negativiteit en is het ook lastig om positiviteit binnen te laten.

 • Frontale cortex: Het deel van je brein dat je helpt met nadenken, plannen, bewegen, leren en creativiteit is onderactief. Dit is de drive die je helpt met ondernemen waardoor mensen met een depressie dus ook vaak niks meer doen.

 • Serotonine: het gelukshormoon, en je dopamine, beloningshormoon, nemen beide af. Deze systemen worden minder actief.


Het brein is echter niet fixed, het feit dat je depressief kan worden geeft aan de negatieve gedachten en gevoelens je brein functie kunnen verslechteren, maar dit betekend ook direct dat positieve gedachten en gevoelens deze kunnen verbeteren.
2. Dingen die invloed hebben op een depressie zijn


DNA

Je kunt meer ontvankelijk zijn voor depressie als je ouders ook al een slechte mentale huishouding hadden


Opvoeding

Hoe emotioneel intellectueel ben je opgevoed en ondersteunt in je mentale ontwikkeling. De manier waarop je het brein hebt getraint en ontwikkelt in je kinderjaren is bepalend voor hoe gevoelig je bent om controle te verliezen.


Trauma

Trauma gaat in ons systeem vast zitten en vormen triggers die op latere leeftijden worden geactiveerd door levens situaties. Zwaar trauma kan iemand helemaal vormen in zijn manier van in het leven staan, zelfpraat, bewustzijn en zelfliefde. Trauma is letterlijk een stuk programmering van onze software als persoon.


Sociale omstandigheden

Negatieve omgeving met veel zware heftige emoties waarin mensen niet gehoord of gezien worden. Maar ook zeker omstandigheden die we niet willen dat gebeuren en waar we mee mentaal en emotioneel in gevecht zijn. Hier kun je denken aan werk, relatie problemen, scheiden, financiele problemen, gezondheid problemen of verliezen van belangrijke mensen in je leven.


Mentale controle

Met onze gedachten creëeren we letterlijk de wereld om ons heen. Gedachten beïnvloeden hoe we ons voelen doordat ze de hele dag door allerlei chemische reacties in werking zetten. Wanneer jij de hele dag lang in negatieve gedachten hangt dan geef je het lichaam bergen negatieve signalen die zorgen voor chemische reacties in je lichaam die jou ellendig laten voelen. Positieve gedachten zorgen aan de andere kant voor reacties die je humeur zullen verbeteren. Mensen die hun gedachten goed kunnen controleren kunnen daarmee ook zorgen dat ze niet depressief worden of hieruit kunnen komen.


Emotionele intelligentie

Weten en begrijpen hoe je emoties moet verwerken. Wanneer je continue in het verleden leeft, boos bent op anderen en jezelf, je niet dingen los kunt laten en niet kunt vergeven of dingen lost kunt laten dan nemen uiteindelijk je emoties het roer over. Emotionele intelligentie gaat over het kunnen verwerken en loslaten van emoties.


Fysieke gezondheid

Lichaam en geest zijn nauw met elkaar verbonden. Een gezond lichaam draagt bij aan positief zelfbeeld en zorgt voor meer levensenergie. Door gezond te eten, regelmatig te bewegen en het lichaam te rekken kun je ervoor zorgen dat het lichaam ontspannen is. Het lichaam neemt namelijk vaak veel te veel energie van mensen weg doordat het op allerlei plekken vast geroest is met spanningen. Fysieke spanningen kosten energie en zorgen dat er minder energie voor het leven over is.


Energetische gezondheid

Depressie is ook heel goed te zien aan iemand zijn energetisch lichaam. Naast het fysiek lichaam hebben namelijk ook allemaal een energie lichaam, ook wel bekend als aura of bioveld waar chakra's in zitten. Het energetische lichaam is waar emoties, mentale blokkades en trauma in vast komen te zitten. Deze blokkeren letterlijk de stroming van natuurlijke levensenergie die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Wanneer dat gebeurt dan loop je langzaam maar zeker leeg waardoor je geen levensenergie meer over houdt.

3. De hoofdoorzaak van depressie

In the end is er maar 1 echte oorzaak die al deze dingen overlapt, je eigen energie uitgaven en inkomsten huishouding die ervoor zorgt dat je in balans bent. Alles wat je energie geeft groeit namelijk.


Bekende uitspraak is ook: Where the mind goes energy flows.


Als je in een depressie zit dan houdt het in dat je jouw energie uitgaven niet onder controle hebt waardoor je leegloopt. Je uitgaven zijn namelijk veel hoger dan je inkomsten waardoor je zonder energie om te leven overblijft.

Energie uitgaven die energie kosten:

 • Negatieve gedachten

 • Negatieve emoties (boosheid, angst, stress, verdriet)

 • Sociale afzondering

 • Innerlijk gevecht met jezelf

 • Innerlijk & uiterlijk gevecht met anderen

 • Innerlijk & uiterlijk gevecht met je huidige levenssituatie (relaties, geld, werk etc)

 • Innerlijk gevecht met verleden & toekomst perspectief

 • Slecht eten (suikers, vet, drank, drugs, koffie)

 • Drugs (legale medicatie en illegale drugs

 • Schermtijd, social media & tv kijken

 • Fysieke ongezondheid (loop je op leeg)


Energie inkomsten die zorgen voor nieuwe energie:

 • Positieve gedachten

 • Positieve emoties (geluk, blijdschap, liefde)

 • Leuke dingen doen

 • Vrienden zien (niet overdrijven, dat wordt het weer een uitgave)

 • Zelfliefde

 • Vergeving, loslaten en accepteren

 • Gezond eten (groente, fruit, granen, vis, rood vlees)

 • Beweging & sporten

 • Meditatie & ademwerk

 • Goed slapen

 • Nieuwe dingen leren

 • Boek lezen

 • Journalen

Natuurlijk snap ik dat als je dit leest je denkt, dat kun je makkelijk zeggen. Zo makkelijk is het niet als je depressief bent. Nee dat klopt, dat weet ik zelf als geen ander. Dit vraagt om een shift in je gedrag en zal moeite kosten. Je zult los moeten breken uit ongezonde gedachte patronen, gewoonten, routines etc.


Maar het feit dat het niet makkelijk is, zegt niet dat het niet mogelijk is. Je zult er alleen heel bewust zelf voor moeten gaan kiezen om op je energie te gaan letten en om te zetten wanneer je teveel hebt uitgegeven.


Net als iemand die al zijn geld er doorheen gesmeten heeft en in het rood staat. Sta jij ook in het energetische rood met jezelf. Daarom zul je op de centen en dus je energie moeten letten zodat je weer gaat sparen om uit het rood te komen. Zelfde principe andere game.


4. Wat te doen bij een depressie

Om dus uit een depressie te komen moet je ervoor gaan zorgen dat je energie balans weer op orde komt. Je zult je energie uitgaven onder de loep moeten nemen en aan de slag moeten met je brein weer in balans te krijgen. Wat dat kan! Je brein is flexibel en net als dat het je heeft gebracht waar je nu bent kun je het ook weer de andere kant op programmeren. Maar wat moet je doen? Los van dat je natuurlijk sowieso naar de huisarts gaat en met iemand gaat praten. Wat is nog meer belangrijk?


4.1 Niet identificeren met de depressie

De allereerste stap is je niet gaan identificeren met de depressieve gedachten en gevoelens. Jij bent namelijk niet de depressie, je bent niet depressief. Je ervaart depressieve gevoelens, gedachten en emoties. Net als dat je geluk en liefde ervaart ervaar je ook zware momenten die je depressief kunnen laten voelen. Het is belangrijk om je los te koppelen van wat je ervaart om te zorgen dat je het niet verder toe gaat eigenen en in je systeem gaat branden. Depressie is een staat van geen kracht hebben, net als dat gelukkig zijn en in je kracht staan dat ook is. Echter hebben wij de neiging om onszelf enorm te gaan identificeren met dingen die we ervaren waardoor onze hersenen dit gaat vastleggen in integreren in het brein. Het is belangrijk om dit los te koppelen, in te zien en begrijpen dat je meer bent dan deze staat van zijn. Dat dit nu enkel is hoe jij je voelt, maar niet is wie of wat je bent. Dat je niet ongeneselijk ziek bent maar enkel nu door een zwaar stuk in je leven gaat. Zo kan je brein ook begrijpen dat deze het deze staat niet verder moet verdiepen en inbranden in zijn neurologische netwerk.4.2 Innerlijk werk

Een depressie is een teken dat je enorm zwaar geraakt wordt door iets. Dit kan zijn door allerlei dingen zoals laag zelfbeeld, medicatie, gezondheid, verlies, scheiden, dood, werk, relatie, niet naar jezelf luisteren en ga zo door. Het geen wat gebeurt is echter zo zwaar dat je overloopt van zware emoties en gedachten. Het is een teken dat er iets in jou wordt geraakt, een oud trauma wat geactiveerd wordt, een angst die omhoog komt, een overtuiging over jezelf die de macht overneemt enzovoort.

Jezelf begrijpen en naar binnen gaan is de sleutel om dit op te lossen. Depressie is namelijk een teken van een sterk innerlijk gevecht met je zelf, anderen of de levens situatie waar je in zit (los van depressie door medicatie natuurlijk). Het is belangrijk jezelf te laten begeleiden naar je innerlijke wereld en te leren hoe je de dingen die je daar vind om kunt zetten. Maar het meest belangrijk is dat jij actief hieraan meewerkt. Voor veel mensen is daarom praten bij een psycholoog niet genoeg en zal er effectief met bewustzijnswerk aan de thema's moeten worden gewerkt.


Niemand kan je helpen als jij continue kiest om te verzuipen in het masker en de identiteit van dat gevoel van depressie. Je zult opzoek moeten naar je innerlijke vuur, vreugde en kracht om hieruit te klimmen. Om dit te doen is het essentieel om los te leren laten, vergeven, accepteren en dingen echt te gaan transformeren. Hiervoor is bewustzijn training in zelfheling de sleutel tot het meesterschap over jezelf. Wanneer je namelijk weer meester wordt over je innerlijke wereld en de juiste technieken leert om dat te doen dan zul je weer meester worden over je eigen leven en bepalen in welke staat jij deze door wilt brengen.


4.3 Stop met jezelf te vechten!

Wanneer we als mens ziek zijn dan hebben we vaak de neiging om ook nog eens boos op onszelf te worden dat we ziek zijn. Als het ergens pijn doet in ons lijf dan beantwoorden we dit signaal van het lichaam ook met meer haat en boosheid dan onze goede zorgen en liefde. Ik weet niet of je ooit een brandweerman vuur met meer vuur uit hebt zien maken, of iemand die boos is hebt zien kalmeren van een ander persoon die nog bozer was? Ik in ieder geval niet. Dit werkt in onze buitenwereld niet en zeker ook niet in onze binnenwereld.


We zijn onze eigen strengste leraar en om te genezen van depressie moeten we onze eigen grootste fan worden. Het is heel belangrijk om te gaan letten op je innerlijk dialoog die je met jezelf voert, wat doe je als je zware emoties of gedachten ervaart? Claim je ze, eigen je ze toe, verzuip je er helemaal in tot het bent? Ga je ermee vechten tot je doodmoe bent?

Al dit werkt niet. Zo werkt je lichaam niet. Het lichaam kan alleen dat loslaten wat niet belangrijk is en dat zijn dingen waar we niet mee vechten. Je zult moeten oefenen om de gedachten en emoties te ervaren maar niet toe te eigenen of ermee in gevecht te gaan. Hiervoor is meditatie een hele belangrijke skill die je helpt met deze controle te leren nemen.


4.4 Losbreken uit je gevoel

Wanneer je alleen maar ellende en negativiteit voelt zorgt dat ervoor dat je jezelf terug zal gaan trekken. Dit opzich is geen probleem als je thuis dan ook met jezelf aan de slag gaat om uit die gevoelens te komen. Soms is dit echter lastig om alleen te doen en wil je voor je gevoel niemand zien.


Je zult op zo'n moment moeten breken van je gevoel en doen wat je weet dat goed voor je is. Alleen door met je gevoelens te breken kun je ook weer in andere gevoelens komen. Je bent namelijk niet je gevoel of je gedachten. Nee je voelt je op een bepaalde manier door de manier waarop je denkt en jij uiteindelijk negatief bent. Dit proces werkt alleen ook wederom andersom. Wanneer je andere dingen doet, die andere gedachten verzorgen ga je je anders voelen waardoor je ook weer op een andere manier zal ijn.


Sociaal contact is 1 van de belangrijkste dingen om te blijven doen. Door met anderen te praten en jezelf te kunnen ventileren kun je ruimte creëeren. De liefde en aandacht van je naasten is super belangrijk om ook gewezen te kunnen worden op de positieve dingen die er in je leven gebeuren. Vaak zit je zelf te diep erin om deze nog te kunnen zien. Het feit dat mensen om je geven en er voor je willen zijn is op zichzelf ook al heel krachtig om te ervaren dat je ertoe doet.


4.5 Energetische healing

Het eerste wat je zou moeten doen bij depressieve gedachten is naar energetische healing. Hoe sneller je hiermee start hoe beter zodat je nog niet te diep in je brein bent gegaan met de negatieve snelwegen aanleggen. Energy healing is 1 van de beste natuurlijke medicijnen bij depressie. Het is een eeuwen oude manier van heling die je letterlijk helpt met het in balans brengen van lichaam en geest, het weghalen van mentale en emotionele blokkades en verwijderen van traumatisch energie die je lichaam ontregeld. Een depressie is namelijk een teken van een ongelofelijke disbalans in lichaam en geest die voortkomt uit ontregeling van de energie stroming in het lichaam. Deze disbalans komt doordat het energieveld, ook wel bekend als bioveld of aura helemaal vol zit met zware energie die je levensenergie blokkeert. Hierdoor voel je geen zin om te leven en loop je leeg. Wanneer dit niet bijgetankt wordt of je systeem hiervan wordt schoongemaakt zullen medicatie en andere zaken ook matig tot niet werken. Hieronder zie je een foto van een verstoorde aura en een herstelde aura.


Wanneer je systeem weer in balans wordt gebracht dan gaat automatisch de levensenergie en daarmee de vreugde met tijd ook weer stromen. Dan kun je vanuit innerlijke kracht en nieuwe energie erna aan de slag met de volgende stappen van je herstel. Zonder dit stuk is het herstel uit een zware of chronische depressie namelijk voor veel mensen niet mogelijk.


Kijk HIER ook de video over energetisch healing en hoezo dit zo effectief is voor een depressie.


4.6 Bewegen & Sporten

Het is belangrijk dat je gaat sporten, maar vooral dat je functioneel gaat sporten. Dat je het lichaam gaat trainen op een manier die je energie stroming gaat vergroten en waarmee je energie gaat genereren zonder in het begin te veel uit te geven. Het is sowieso goed om te gaan lopen of fietsen en dagelijks het lichaam goed te strekken voor yoga of andere oefeningen. Je moet ervoor gaan zorgen dat er weer stroming komt in je lijf. Wanneer je de kracht weet te vinden is het zelf goed om mee te gaan doen aan HITT trainingen. Deze vergroten namelijk je hart kracht waarmee je hart bloed door het lichaam heen pompt. Een sterker hart zorgt voor sterkere bloedstroming wat zorgt voor meer energie naar alle delen van je lichaam.


In mijn maandelijkse zelfheling cursussen ga ik dieper in op technieken die je helpen om doormiddel van beweging energie weer op te bouwen.

Zie hier de agenda.


4.7 Bewust je brein gebruiken

Het is belangrijk dat je activiteiten en dingen gaat doen waarbij je de frontal cortex activeert. Om deze optimaal te activeren is het goed om iedere dag 3 dingen te doen:

 • Bewegen

 • Leren, lezen, puzzelen of schrijven (linker kant)

 • Creatief bezig zijn (Rechter kant)


Wanneer je namelijk deze dingen doet gaat de hersen activiteit naar de frontal cortex en neemt de energie in de amygdala af waardoor de balans kan worden hersteld. Dit zal net als dat het tijd heeft gekost om uit balans te gaan zal het tijd kosten om weer in balans te komen.


TV kijken is het slechtste wat je kan doen voor je frontal cortex. Hierdoor wordt deze namelijk lam gelegd en verlaagd de activiteit hierin wat je nog kwetsbaarder maakt voor negatieve gedachten.


4.8 Leren mediteren

Je zult moeten oefenen met je gedachten gaan controleren om de balans in je brein terug te brengen. Hierbij heb ik het niet over simpelweg begeleide meditaties waar anderen mensen je door van alles heen praten maar echt zelf leren mediteren. Leren zitten met je gedachten, deze ervaren zonder je ermee te identificeren. Alleen op deze manier ga je echt zelf oefenen in de controle nemen. Leren hoe je terug kunt keren naar je ademhaling, naar jezelf.


Op deze manier train je jouw brainpower waarmee je dus steeds beter in de toekomst je mind leert controleren wanneer je triggers ervaart. Je zult de regie over je innerlijke wereld terug moeten gaan nemen. Net als leren lopen is dit iets wat tijd kost en een hoop zelf liefde vraagt. Mijn advies is ook om hier een training in te doen zodat je de basics leert van mediteren en deze zo op een goede manier toe kunt passen. In het begin kan mediteren namelijk een enorme battle zijn zonder goeie begeleiding.


4.9 Bewust ademwerk

We ademen de hele dag door maar vaak ademen we zoals we ons voelen inplaats dat we ons op een bepaalde manier laten voelen doordat we op een bepaalde manier ademen. Het lichaam is zo prachtig afgesteld dat het gewoon onze leiding volgt, maar dan moeten we die wel nemen. Daarin wordt het heel belangrijk om bewust te worden van je ademhaling. Door je neus te ademen en rustiger en dieper te gaan ademen naar je buik. Tijdens ademhalingsoefeningen doe je, de tong tegen je gehemelte aandrukken zodat je lichaamsenergie kan rouleren (dit is echt heel belangrijk).


Het mooie van ademhaling is dat dit zich in het hier en nu bevind. Daarom is het de perfecte techniek om als afleiding te nemen wanneer je gedachten het overnemen. Je adem heb je altijd bij je en kun je zo overal inzetten. Wanneer je vastloopt ga dan naar je ademhaling, verlangzaam en tel. Maak de adem uit langer en rustiger zodat je echt voelt dat er rust ontstaat. Wanneer je merkt dat je ademhaling nog steeds niet genoeg is visualiseer dan met je mind de cijfers van de tellen. Bewuste ademhaling is 1 van de meest krachtige manieren om bewust controle terug te claimen.


Om nog meer de diepte in te gaan zijn er ook allerlei andere ademhalingstechnieken die je zullen helpen om je lichaam te triggeren om in een andere stand te gaan komen.

In mijn online cursus breathwork for life & work kun je leren hoe je verschillende ademtechnieken toepast en wat ze je te bieden hebben zodat je ze gericht in kunt zetten om je te ondersteunen in je herstel process.En nu?

Wil jij graag geholpen worden met echt herstel?

Spreekt het je aan om zelf te leren hoe je de regie terug kunt nemen?

Uniek depressie behandel traject

Dan is het unieke behandel traject van heartheadwork perfect voor jou. Het zorgt ervoor dat oude energie opgeruimd gaat worden zodat je de kans en vrijheid gaat krijgen om bewust weer vanuit nieuwe ruimte een andere mindset kunt kiezen. Nieuwe energie zal kracht en moed geven die nodig is om met jezelf in gesprek te gaan en het innerlijk dialoog in jezelf te leren kalmeren. Bewustzijn training en leren van de juiste technieken om de controle over je gedachten en emoties te vergroten staan hierin ook centraal. Ja je zult zelf aan de bak moeten om je brein als een spier te trainen de juiste kant op te werken.


Dit traject brengt je dichter bij jezelf dan dat je ooit bent geweest en gaat zorgen dat je innerlijke vuur weer aangestoken zal worden. Je zal alles leren over jezelf, hoe je werkt op mentaal, emotioneel, fysiek en energetisch niveau zodat je vanuit kennis en kunde met jezelf aan de slag kunt om je leven te herpakken.

Wil je meer weten over het traject, kijk dan op de behandel pagina waar ook meer video's staan over hoe ik je op natuurlijke manier kan helpen van de depressie af te komen!


43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page