In deze blog vind je meer uitleg over wat een depressie inhoudt, welke soorten het meest voorkomen en welke factoren hier invloed op hebben.
1. Wat is een depressie?
Een depressie is een aandoening die ervoor zorgt dat je mentaal en emotioneel lijdt. Het kan zorgen voor een ongekend gevoel van somberheid tot suicidale gedachten. Een depressie voelt aan alsof letterlijk alle levensenergie, wil en kracht uit je verdwijnt. Vandaar dat mensen ook geen zin meer hebben in sociale dingen, de wereld niet meer in willen, niks willen doen, geen energie hebben en alleen maar sombere gedachten ervaren.
Het wordt depressie, betekend letterlijk "Geen kracht" of "Ontkrachting". Het woord symboliseert heel sterk wat er op dat moment in jezelf gebeurt. Met je gedachten ben je jezelf aan het ontkrachten en laat je jezelf meeslepen in emoties en negativiteit. De reden waardoor dit kan gebeuren is medicatie, natuurlijke, sociale of mentale factoren.
Over het algemeen duurt een depressieve periode bij veel mensen korter dan 3 maanden, wat ook aangeeft dat er wel degelijk wat aan te doen is.
Bij een depressie heb je altijd last van
Sombere stemming
Vermindering levensplezier
Daarnaast heb je ook last van 5 van de onderliggende symptomen
Geen zin in seks
Prikkelbaar
extreem onrustig gevoel, moeite met stil zitten
Lusteloos, traag, moe, geen energie
Concentratie problemen, moeilijk denken en beslissingen nemen
Veel piekeren en negatieve gedachten
Ervaren van zware emoties
Gevoel van niks waard zijn of schuldig voelen
Slecht slapen, slapeloosheid of extreem veel slapen
Extreem eetgedrag verandering, heel weinig of heel veel gaan eten
2. Belangrijkste soorten depressie
Lichte depressie
Bij een lichte depressie is er nog altijd de ruimte om verder te leven en je de dagelijkse dingen kunt doen. Ondanks dat dit soms onbelangrijk kan lijken is het essentieel in deze fase om hier wel wat mee te doen om erger te voorkomen. Net als dat stress opbouwt en mensen burnout gaan loop je met depressie ook risico om dieper in de put te komen als je niet naar de signalen luistert.
Zware depressie
Een zware depressie herken je aan het feit dat mensen niks meer kunnen of willen. De symptomen lopen snel op en worden steeds erger. Zware depressie heeft hele grote invloed op het dagelijkse leven waardoor kleine dingen zelfs al allemaal teveel kunnen worden. Alles is bij een zware depressie te veel het heden, verleden de toekomst. Niks lijkt meer belangrijk. Bij een zware depressie komt het ook vaak voor dat mensen soms denken dat de doodgaan een beter idee is dan leven
Chronische depressie
Wanneer je niet voorbij je eigen thema's in het leven komt en je vast blijft zitten in de zware stukken die je geluk dwarsbomen dan kom je uiteindelijk in een chronische depressie terecht. Dit gebeurt vaker bij mensen die een depressie hebben gehad en weer terugvallen. We spreken van een chornische depressie als iemand meer dan 2 jaar depressief is en de klachten zeer ernstig zijn. Periodes van zware klachten wisselen zich af met periodes van dat het beter gaat. Ongeveer 20% van de mensen die depressief zijn worden uiteindelijk ook chronisch depressief.
Seizoensgebonden depressie
Dit is wanneer mensen vooral in bepaalde periodes van het jaar depressiviteit ervaren. Je kunt hierbij denken aan de herfst en winter, ook wel bekend als een winterdepressie. Periode waar mensen veel minder zonlicht krijgen en binnen zitten waardoor ze minder energie tot zich nemen om levenskracht uit te putten. Door de hormonale aard van vrouwen hebben zij meer last van seizoensgebonden depressie. De verbinding van vrouwen is namelijk in die zin veel sterker dan mannen waardoor hun gemoedstoestand ook sterker kan wisselen met de seizoenen.
3. Invloed factoren depressie
Voor een depressie is niet 1 specifieke oorzaak te benoemen. Het is vaak een combinatie van allerlei verschillende factoren.
Natuurlijke factoren
Depressieve aanleg kan erfelijk zijn door de genen die je van ouders mee hebt gekregen. Dit kan ervoor zorgen dat je een grote risico loopt om het te krijgen. Echter is dit niet definitief omdat epi genetics ook weer heeft aangetoond dat je dit soort genetische bouwstenen met de juiste meditatie beoefening kunt beïnvloeden. Naast aanleg zijn ook stress, hormoon huishouding, algemene gezondheid van immuunsysteem en brein van belang.
Sociale factoren
Grote gebeurtenissen en ernstige stress die hierbij komt kijken kunnen zorgen voor depressie. Hierbij kun je denken aan dingen als het overlijden van een dierbare, ontslagen worden, financiële problemen, relatie, familie, kinderen enzovoort. De depressie komt dan vaak iets later na de gebeurtenis wanneer het brein niet genoeg ontladen wordt van negativiteit rondom de thema's die de negatieve gedachten veroorzaken.
Ook kan allerlei trauma uit het verleden zorgen voor later depressiviteit. Het hebben van een depressie kan er heel langzaam insluipen. Afwezigheid van sociale bezigheden, eenzaamheid kunnen een grote oorzaak zijn van depressie.
Mentale factoren
Depressie kan ook komen door gevoeligheid hiervoor door persoonlijke eigenschappen en karaktertrekken. Angst om te mislukken, weinig zelfvertrouwen en moeite om steun te vragen kunnen bijvoorbeeld het risico verhogen om depressief te worden. Een depressie is in basis principe altijd mentaal, het ontstaat namelijk door zware gedachten die zich in ons mentale wereld afspelen.
4. Depressie behandeling
Om depressieve gedachten te bestrijden is energetische healing een hele krachtige methode die kan helpen met het opruimen van oude trauma en emoties die in je systeem vastzitten. Door weer je lichaam op te laten laden en te bevrijden van spanningen ontstaat er nieuwe energie waarmee weer gewerkt kan worden om uit de put te komen.
Lees ook de blog: Wat te doen bij een depressie?
Comments