top of page

Snel herstel van burnout

Deze blog gaat over wat een burnout is, hoe je er zelf praktisch met kleine dingen wat aan kunt doen, op welke lagen je aan een burnout kunt werken en de missing links voor snel herstel.

Snel herstel van burnout


1. Wat is een burnout?

Burnout is precies zoals het woord zelf ook zegt. Je bent doorgebrand, de stoppen zijn eruit geschoten. De koek is op. Burnout is het gevolg van een langdurige periode van overmatige stress waarvan je zelf niet meer tot rust komt. Het fysiek lichaam blijft veel te lang in de fight or flight modus hangen wat alle reserves opbrand en je systeem volledig ontregeld. Hiervoor is het lichaam namelijk niet gemaakt. Doordat je brein 100 dingen tegelijk heeft moeten jongleren is het helemaal uit balans geraakt waardoor er letterlijk een storm in je hoofd is ontstaan. Je lichaam en geest zijn uitgeput en uit balans waardoor er op een gegeven moment de stekker eruit getrokken wordt voordat je jezelf nog meer schade toebrengt. Het is een teken dat je energie uitgaven veel hoger zijn dan je energie herstel en je kritisch naar jezelf zal moeten gaan kijken.

Burnout is de ziekte van de toekomst en je ziet het steeds meer nu ook bij jonge kinderen. In onze huidige maatschappij is het steeds moeilijker om echt tot rust te komen. De hele dag door krijg je overal prikkels mee, whatsapp op je telefoon, social media, tv, netflix, werken een volgepropt druk sociale leven. Er is door de hoeveelheid prikkels letterlijk geen tijd meer om te ontladen van stress. Veel mensen weten ook niet meer hoe het voelt om niet gestresst te zijn. Dingen als slaapproblemen, chronische moeheid, depressie en burnout zijn helaas normaal geworden, maar dat is het niet. Dit is ons lichaam die ons iets probeert te vertellen, namelijk de manier waarop je bezig bent is niet okay!

Burnout roept ons in principe een halt toe omdat we zelf alle signalen van ons lichaam negeren. We zijn namelijk als mens tegenwoordig niet meer gewend om naar ons lichaam te luisteren. Als we moe zijn drinken we koffie en als we verdrietig zijn zoeken we afleiding om hier niet naar te hoeven kijken. Net als zoveel mensen dacht ik ook altijd, dat gebeurt mij niet. Ik ben slim, gedreven en een harde werker. Maar niks is minder waar en als je niet oppast dan ben jij de volgende. Het is daarom super belangrijk om op tijd erbij te zijn voordat je er maanden lang uitligt. Herstel van burnout is hoe dan ook geen pretje.2. Wat zijn burnout oorzaken?

Er zijn veel verschillende redenen waardoor mensen burnout raken. Iedereen ervaart namelijk om andere redenen stress. Dit heeft te maken met hoe we zelf in elkaar zitten, ik noem dat ook wel onze programmering die we meegekregen hebben door onze eigen levenservaringen. Om te kunnen herstellen van burnout is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben wat bij jou de oorzaak is. Burnout oorzaken kun je in 3 grote groepen verdelen:


Werk

Burnout wordt vaak geassocieerd met overmatige werkstress. Het kan zijn dat de constante druk die je voor lange periode voelt je op een gegeven moment teveel is geworden. Doordat je energie steeds verder opraakt kun je steeds minder goed met deze druk omgaan waardoor je in een negatieve spiraal komt. Je hebt steeds minder energie waardoor je ook steeds minder leuke dingen gaat doen in je eigen leven en alles nog meer om werk zal gaan. Het is een recept voor problemen.


Voorbeelden van werkstress topics: Conflicten / tijddruk / hoeveelheid werk / onderwaardering / onduidelijkheid / geen nee kunnen zeggen

Prive

Echter kan burnout ook net zo goed ontstaan door de omstandigheden in ons prive leven. Chronisch ziekte of sociale problemen in onze leefomgeving kunnen ook een constante stoorzender zijn in onze mentale wereld. Ook onze leefomstandigheden zoals een woning of hoeveel geld we hebben kan zorgen voor veel stress. Denk maar aan een echtscheiding of een relatie die al lang niet meer goed voelt maar waar je in blijft omdat je gewoon geen uitweg ziet. Of de kinderen die je hele leven domineren met hun leefschema van school, sport vrienden en eten voor hen verzorgen. Dit kost veel ouders een grote berg van hun energie en maakt burnout herstel moeilijk omdat je ze niet even weg kunt doen.


Psychisch

De aller grootste reden van burnout is onze eigen innerlijke wereld. Deze heeft namelijk invloed op hoe we de wereld ervaren en bepaald waarom iets veel stress veroorzaakt. Onze mindset beïnvloed namelijk letterlijk alles wat we doen. Verander je je mindset, dan verandert ook je wereld. Wanneer je jouw relatie tot situaties verandert dan zul je de dingen ook simpel weg anders gaan ervaren. Goede begeleiding is hiervoor super belangrijk om te leren over je eigen zelfbeeld, eigenschappen, overtuigingen en programmeringen.
3. Wat zijn burnout symptomen?

Hoe herken je een burnout? Klachten verschillen per persoon en er is geen eenduidig ziekteverloop. Herstel van burnout heeft dus voor iedereen ook andere uitdagingen. Ook nemen de klachten vaak langzaam toe waardoor we het moeilijk vinden om ze te erkennen. Het is belangrijk om de klachten op het juiste moment te herkennen zodat je een burnout kunt voorkomen. Klachten lijken vaak onschuldig maar zijn dat zeker niet. Het is je lichaam die je wat aan het vertellen is en als je niet door wilt branden is het verstandig hiernaar te luisteren.


Check maar eens in bij jezelf:

 • Hoe vraag jij jezelf hoe het echt met je gaat?

 • Hoe voel jij je als je uit bed stapt, heb je uberhaupt zin in de dag?

 • Hoe zit het met je energie?

 • Ben je continue moe?


Belangrijke vragen die je kunnen helpen om een reality check te doen. Vaak stellen we onszelf deze vragen echter te weinig. Je kunt de klachten in 2 grote groepen: Psychische klachten en lichamelijke klachten


Psychische symptomen burn-out

De psychische signalen van een burn-out:

 • geheugenproblemen

 • besluiteloosheid

 • onzekerheid

 • laag zelfbeeld

 • neerslachtig

 • opgejaagd voelen

 • wantrouwend zijn

 • angst- en paniekklachten

 • cynisch reageren en afstand voelen tot je werk of gezin

 • makkelijk huilen

 • prikkelbaar: snel ergeren, boos worden of een kort lontje

 • concentratieproblemen


Lichamelijke symptomen

De lichamelijke signalen van een burn-out zijn:

 • uitputting

 • hoofdpijn

 • spierpijn

 • misselijkheid

 • buikpijn

 • hartkloppingen

 • hyperventilatie

 • hoge bloeddruk

 • benauwdheid

 • slapeloosheid

 • vermoeidheid

 • snel grieperig

Wanneer je last hebt van 3-4 van deze klachten wordt het zeker echt tijd om hier eens bewust mee aan de slag te gaan.


4. Wat is belangrijk voor snel herstel van burnout?

Snel herstel van burnout vraagt om echte grote veranderingen te maken in je leven. Het is niet voor niets dat je burnout bent gegaan. Om burnout te herstellen zul je even tot stilstand moeten komen zodat je in de rust kan zakken. Vanuit stilstand is het ook veel makkelijker om te zien wat er allemaal om je heen en in jouw gebeurt wat je hier heeft gebracht. Jij bent nu je eigen hoogste prioriteit, niet je werk, niet je drang om jezelf te bewijzen of je vrienden die je niet teleur wilt stellen. Nee jij bent nr 1. Met jezelf nu als meest belangrijke persoon in je leven is het belangrijk om goed voor jezelf te gaan zorgen. Deed je dit ook al? Of zou je hier nog wat bij kunnen schaven? Wat je echt gaat helpen met je herstel zijn de volgende dingen:

Rust & Slaap

Neem de rust die je nodig hebt en slaap. Iets wat voor super lastig is, veel mensen weten niet meer hoe het is om echt stil te zitten en even niks te hoeven of doen. In het begin kan dit een uitdaging zijn, maar wees gerust. De wereld vergaat niet van niks doen, er gebeurt juist heel veel. Maar dan niet om je heen maar in jou!. En dan, slapen, slapen, slapen, zoveel als je kan.


Ben je moe? Crash op de bank. Wil je naar bed? Doe dat dan ook. Slapen is super belangrijk om bij te tanken. Ga daarnaast niet non stop netflix zitten kijken of op social media. Dit is geen rust voor je brein en ook niet voor je innerlijke wereld. Social media zit vol triggers en een scherm zorgt ervoor dat je brein op volle toeren moet draaien en dit wil je juist nietBeweging

Snel herstel van burnout vraag ook dat we ons lichaam bewegen door lopen, sporten, fietsen, yoga of wat voor manier dan ook dan is ons brein bezig in onze frontel cortex om deze bewegingen tot stand te brengen. Hiermee ga je automatisch uit je emotie centrum van je brein. Loop je mentaal vast? Ga lekker wandelen of fietsen, het liefst nog de natuur in buiten de stad. De best werkende manier van bewegen voor burnout herstel is in mijn ogen zijn yoga of qi gong. Beide sporten zorgen voor het versterken van de connectie tussen lichaam en geest wat helpt met ontladen van spanningen die we in het lichaam vasthouden. Deze spanningen kosten ons namelijk continue energie om ze vast te houden waardoor we ook langzaam leeg lopen.


Voeding

Wanneer het lichaam stress ervaart dan wil het vet eten, suikers en alle ander ongezonde dingen doen? Dit omdat het fight or flight systeem gebruik maakt van suikers en deze snel om kan zetten in energie. Echter is dit niet goed voor je herstel. Je lichaam is namelijk enorm onder invloed van wat wij eten. Eet je ongezond voedsel dan zal het lichaam veel energie nodig hebben dit te verwerken. Eet je gezond energie rijk eten, zoals biologisch fruit, veel groenten, natuurlijke granen en noten. Dan gaat het lichaam dit omzetten in energie die je kunt gebruiken voor je herstel. Paar basis regels voor herstel zijn dus het laten liggen van:

 • Koffie

 • Alcohol

 • Suikers

 • Frituur & verzadigd vet eten

3 tips voor bewust eten om te ontstressen & opladen
 • Bewust eten en genieten van je eten. Wanneer je onbewust eten naar binnen harkt en het geen aandacht geeft dan heeft het lichaam ook geen aandacht voor het eten om het omte zetten in goede brandstof. Deze 2 zijn met elkaar gelinked.

 • Intermitted vasten is ook een krachtige manier om de zelfhelende vermogens van het lichaam aan te zetten. Kijk eens of het je lukt om 16 uur niet te eten van bijvoorbeeld 8 uur in de avond tot 12 uur in de middag. Dan hoef je alleen het ontbijt over te slaan.

 • Eet maximaal 3x per dag zonder snaaien of snacken en drink gewoon water, water, water, water. Water met citroentje of munt, maar even geen prik of thee, koffie of iets. Ook dit geeft rust aan je systeem.


Lichaam

Naast het eten wat je erin stopt is het laten verzorgen van je lichaam ook belangrijk zodat het kan ontladen en ontstressen Hiervoor is energetische healing of deep tissue massage zeer geschikt. Zo kan het lichaam ontgiften van alle afvalstoffen wat ook weer zorgt voor nieuwe ruimte en energie die bijdraagt aan je mentale helderheid. Maar voor een fijne ontladende massage hoeven we vaak helemaal niet naar de masseur en kunnen we ook zelf onze handen, voeten, benen, armen, hoofd en nek eens lekker zelf masseren om ons lichaam wat zelf liefde te geven.

Hoe vaak masseer je zelf je lichaam en geef je het je ongestoorde aandacht?


Vaak zijn we alleen maar boos op ons lichaam omdat het niet is zoals we willen of dat wat we ervan verlangen. Terwijl we het ook niet de aandacht geven die het nodig heeft. Net als een kind wat verdrietig is (het lichaam) en gaat huilen, doet ons lichaam dat ook in de vorm van pijn en stress. Wat doe je als een kind verdrietig is? Ga je dan tegen dit kind schreeuwen of ga je het kind liefde geven zodat de tranen ophouden? Net zoals liefde altijd beter werkt dan azijn op het vuur gooien werkt dit ook zo voor ons lichaam. Hier mogen we ook liever voor zijn en het wat meer van onze eigen liefde geven zodat het kan ontspannen.


Meditatie

Begin met een meditatie practice, koop een app, open youtube. De manier om te starten maakt in het begin niet uit. Het is vooral belangrijk dat je start. Meditatie gaat je helpen om weer te leren schakelen van aan, naar uit. Inspanning, naar ontspanning. Denken, naar stilte. Meditatie is als gewichtheffen voor je hoofd, het gaat ervoor zorgen dat je door training en vaak doen steeds sneller de controle over gedachten terug kunt pakken. In het begin helpt het waarschijnlijk om te beginnen met begeleide meditaties. De echte transformatie met meditatie die begint wanneer je de stilte in kunt gaan en zonder invloed van buiten af of muziek gaat leren controleren en aanschouwen wat er in jouw omgaat.


Bewustwording

Neem de tijd om zelf eens goed naar je huidige leven te kijken zodat je zicht krijgt op wat er nu is gebeurt? Hoe ben je hier terecht gekomen? Wat is de reden dat je het zo ver hebt laten komen? Heb je de signalen niet opgemerkt van je lichaam of ze genegeerd? Begin met een journal en ga eens opschrijven wat er allemaal in je omgaat. Schrijf je hoofd leeg en zie wat hieruit komt. Om je hierbij te helpen is het raadzaam om ook met een coach aan de slag te gaan die kan helpen met dit process. Deze kan je de juiste tools bieden om gestructureerd met jezelf aan de slag te gaan. Vaak is het namelijk zelf ook lastig om uit een bepaalde gedachten loep te komen. Hier kan een coach goed bij helpen om je op een ander spoor te brengen. Het is in ieder geval belangrijk dat je jouw gedachten en gedrag gaat bekijken zodat je deze op de juiste manier kunt omzetten. Met een nieuwe mindset, helderheid over wat er gebeurt is, inzicht in waar je valkuilen liggen kun je vanuit innerlijke kracht een nieuw hoofdstuk beginnen.


5. De missing link voor snel herstel van burnout

Burnout klachten komen doordat het lichaam zelf niet meer tot rust kan komen. Hierdoor staat het continue aan of onder spanning wat je energie langzaam volledig leeg laat lopen. Uiteindelijk is je batterij op en is het heel lastig om deze zelf op te laden. Dit duurt vaak net zo lang of langer dan het geduurd heeft om het leeg te maken. Zonder energie is het heel lastig om de mind te controleren en in nieuwe positieve gedachten te komen. Het brein is simpelweg uit balans, wat denken vaak bijna onmogelijk maakt.

Energetische healing is misschien wel 1 van de oudste methoden van genezing op onze aarde. Het werd namelijk ook al duizenden jaren geleden toegepast om mensen van allerlei kwalen te genezen. Energetische healing is het ultieme natuurlijke medicijn wat ervoor zorgt dat je lichaam weer in balans wordt gebracht en nieuwe energie krijgt zodat het zichzelf kan helen. Het lichaam is namelijk een wonderbaarlijke machine die enkel de juiste energie nodig heeft om goed te functioneren.


Wat veel mensen niet weten is dat onze gedachten ook energie zijn en een healing letterlijk deze stroming van niet-ophoudende zorgen kan doen afnemen. Zoals ik dat vaker zeg, je kunt letterlijk iemand zijn hoofd tot rust bakken en de storm kalmeren. Wanneer de storm namelijk tot rust is gekomen gaat het lichaam vanzelf weer in zelfheling modus. In deze stand zul je ook weer goed slapen en worden alle belangrijke functies van je lichaam weer geactiveerd. Daarnaast hebben we net als ons fysiek lichaam ook een energetisch lichaam, dit is ook wetenschappelijk allemaal bewezen. Onze emoties en gedachten zijn ook energie die in ons energie veld vast kan komen te zitten. Als iedereen toch eens kon zien hoeveel shit er in hun energie veld zit dan zouden ze allemaal gillend naar healer rennen.

Het mooie is dat deze blokkades er met energetische healing makkelijk uit kunnen worden gehaald. Wanneer dit wordt gedaan ontstaat er automatisch meer ruimte in je hoofd en zul je weer met meer helderheid naar de dingen kunnen kijken. Het verwijderen van de blokkades zorgt er ook voor dat er meer energie je lichaam in en uit kan stromen als een rivier waar de rotsblokken uit zijn verwijdert.

Last but not least zorgt een healing ervoor dat je lichaam weer voorzien wordt van nieuwe energie. Je interne batterij zal letterlijk worden opgeladen wat ervoor zorgt dat je makkelijker uit de negatieve spiraal zult kunnen stappen. Alles bij elkaar zorgt een healing dus voor onder anderen meer rust, balans, betere slaap, nieuwe energie en helderheid.


Lees ook mijn blog over: Wat is energy healing?6. Stress Hacking (online cursus)

Om mensen met burnout en serieuze stress problemen te helpen met het herstel process heb ik een stress hacking cursus opgezet. Deze cursus helpt je met op een nog diepere laag begrijpen van de biologie van je hart, hoofd, lichaam en energie. Door de opzet en structuur wordt je automatisch meegenomen op je pad van herstellen.


De cursus zit vol teachings om jezelf te begrijpen en bewustzijns oefeningen om met jezelf op de juiste manier de diepte in te gaan. Hij is zo opgezet dat het zorgt voor 360 graden herstel. Om het herstel dan nog weer te ondersteunen en versnellen is het mogelijk om met mij samen behandelingen te doen die waarin ik je kan helpen met het ontladings process. Ook zorgt 1-1 sessies weer voor nieuwe inzichten die we soms zelf niet direct te pakken kunnen krijgen.
7. Uniek burnout behandeling (traject)

Wil jij echt geholpen worden met je genezing van de onbalans in je lichaam en geest?

Heb jij geen zin in maanden moeten rusten voor je weer een gevoel van normaal zult ervaren?

Laat mij je dan helpen met unieke energetische behandelingen die je gaan helpen om tot rust te komen. Neem een kijkje op mijn speciale burnout pagina over wat ik voor je kan doen om te zorgen voor een voorspoedig en snel 360 graden herstel.17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page